

Trawa żubrowa wykorzystywana jest w przemyśle alkoholowym i perfumeryjnym. Występuje dziko głównie w północnej Europie, w Polsce spotykana jest rzadko. (Uwaga! Na terenie Polski, trawa ta jest pod ochroną i nie można jej wykopywać ze środowiska naturalnego) Żubrówka tworzy drobne kępy osiągające 40-60 cm wysokości, rozrasta się dzięki podziemnym rozłogom. Bardzo szybko zakwita – już w kwietniu pojawiają się pierwsze kwiatostany, które utrzymują się na roślinie aż do czerwca.
Trawa ta jest rośliną łatwą w uprawie. Wymaga jedynie stanowiska słonecznego lub lekko zacienionego, oraz umiarkowanie wilgotnego podłoża. Charakteryzuje się wysoką odpornością na mrozy oraz na choroby i szkodniki.
Turówka wonna znajduje zastosowanie m.in. jako trawa pastewna oraz jako surowiec lekarski, łagodzący dolegliwości układu pokarmowego. Ze względu na charakterystyczny waniliowy zapach, który zawdzięcza zawartości kumaryny – intensywnie pachnącej po zasuszeniu rośliny, stosowana jest również do celów perfumeryjnych, a także do aromatyzowania napojów alkoholowych oraz dań. W ogrodach pełni rolę rośliny okrywowo-zadarniającej. Bardzo ładnie wygląda też na skalniakach oraz w towarzystwie bylinowych rabat.
Opis